pexels-photo-9758219

ΠΩΣ ΤΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Για τις περισσότερες γυναίκες τα μαλλιά είναι σύμβολο θηλυκότητας, αυτοπεποίθησης και προσωπικής έκφρασης. Όταν οι πελάτισσες ενός κομμωτηρίου βρίσκονται αντιμέτωπες με την απώλεια των μαλλιών τους λόγω καρκίνου η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα λύπης, ανασφάλειας και άγχους.  Το κομμωτήριο είναι συνδεδεμένο με την ομορφιά και την περιποίηση, έτσι οι γυναίκες αυτές βιώνουν μια διαφορετική και συγκινητική εμπειρία.

Κάτι πέρα από την απώλεια μαλλιών…

Η απώλεια μαλλιών είναι μια από τις πιο ορατές παρενέργειες των θεραπειών για τον καρκίνο. Το σώμα τους ήδη παλεύει με την ασθένεια ενώ η εξωτερική τους εμφάνιση αλλάζει με τρόπους που είναι δύσκολο να ελέγξουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αυτοεκτίμησης και συναισθήματα απομόνωσης. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μια επιπλέον ψυχολογική πρόκληση, πέρα από τον ίδιο τον καρκίνο.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ πριν 25 χρόνια περίπου την κυρία Κ. κάποιο πρωινό που μπήκε στο κομμωτήριο για να κουρέψει τα μαλλιά της καθώς είχε ήδη ξεκινήσει χημειοθεραπείες. Μετά από αρκετή ώρα συζήτησης με την κομμώτρια και αφού από κοινού αποφάσισαν να κάνουν ένα κούρεμα πιο κοντό…κάθισε στον λουτήρα, ρύθμισα την θερμοκρασία του νερού και άρχισα να ρίχνω νερό περνώντας τα δάκτυλά μου ανάμεσα από τα μαλλιά. Το πρώτο σοκ ήρθε! Ήμουν δεν ήμουν τότε 21 χρονών και τα μάτια μου δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν! Σε κάθε πέρασμα του χεριού μου έμενε επάνω του και μία χούφτα μαλλιών. Πάγωσα! Τα μάτια μου γέμισαν δάκρυα. Δεν είπα ούτε μία λέξη. Ο λουτήρας είχε γεμίσει με τρίχες που προσπαθούσα να κρύψω για να μην τις δει η κυρία Κ. και στεναχωρηθεί περισσότερο. Σχεδόν την χάιδευα για να μην φύγουν όλα τα μαλλιά!!!! Αυτό σκεφτόμουν τότε με το φτωχό μου το μυαλό. Εκείνη την ώρα, εκείνη την ημέρα, σε εκείνο το ραντεβού είχε απώλεια μαλλιών 80%. Σκεφτόμουν…Θεέ μου γιατί? Καθυστερούσα το λούσιμο για να μην σηκωθεί γρήγορα και κοιταχτεί στον καθρέφτη. Αναρωτιόμουν πως θα το αντέξει…Η γλυκιά μου κυρία Κ. με κατάλαβε. Κατάλαβε ότι πάγωσα, τα χέρια μου ίσα που τα κινούσα και εκείνη με δάκρυα στα μάτια μου είπε: «Δεν πειράζει παιδί μου, δεν φταις εσύ! Συγνώμη που δεν σε προειδοποίησα. Έμεινε τίποτα να κουρέψουμε;». Έπνιξα τον λυγμό μου και με δάκρυα στα μάτια της είπα όλα θα πάνε καλά…βγήκε από το κομμωτήριο έχοντας το κεφάλι καλυμμένο με ένα μαντήλι που είχε μαζί της. Ήταν η τελευταία φορά που την είδαμε…Πόσα δεν ήξερα τότε και πόσα νέα παιδιά που εργάζονται μέσα σε κομμωτήρια δεν έχουν την ενημέρωση για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των γυναικών.  

Τα κομμωτήρια, πέρα από την περιποίηση και την ομορφιά, μπορούν να αποτελέσουν χώρους ψυχικής υποστήριξης. Οι κομμώτριες και οι κομμωτές έχοντας στενή επαφή με τους πελάτες τους γίνονται συχνά υποστηρικτές. Σε περιπτώσεις πελατισσών που αντιμετωπίζουν την απώλεια μαλλιών, ο ρόλος τους γίνεται ακόμα πιο σημαντικός. Μπορούν να βοηθήσουν με πρακτικές λύσεις όπως περούκες, μαντήλια ή τουρμπάνια αλλά και με λόγια ενθάρρυνσης και αλληλεγγύης. Επίσης, η φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής είναι εξίσου σημαντική με την περιποίηση των μαλλιών. Η χρήση απαλών προϊόντων που δεν ερεθίζουν το δέρμα, καθώς και η προστασία από την έκθεση στον ήλιο, είναι απαραίτητες.

Η απώλεια μαλλιών είναι μια σκληρή πραγματικότητα για όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν τον καρκίνο. Όμως μέσα από την υποστήριξη του κοινωνικού και οικογενειακού τους περιβάλλοντος αλλά και επαγγελματιών ψυχικής υγείας  μπορούν να διατηρήσουν την εσωτερική τους δύναμη. Το ταξίδι τους μπορεί να είναι δύσκολο  αλλά η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση μπορούν να τους προσφέρουν την ψυχολογική και συναισθηματική ενδυνάμωση που χρειάζονται για να το διαβούν με αξιοπρέπεια και κουράγιο.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *