240_F_198247627_x84Miz8FZjJUfC1pYXFPQUVi7ufA81tw

Η ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ

Είναι το θέμα συζήτησης σε κάθε παρέα γυναικών αυτήν την εποχή. Για να δούμε κάποια πράγματα και κυρίως να μάθουμε τις αιτίες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τριχόπτωση, έναν μόνιμο εχθρό όχι μόνο των γυναικών αλλά και των ανδρών.

Στη τρίχα διακρίνουμε τον κορμό ή στέλεχος και την ρίζα.                                 Το στέλεχος της τρίχας βρίσκεται έξω από το δέρμα, ενώ η ρίζα βρίσκεται μέσα στο δέρμα και μάλιστα μέσα στο θύλακα της τρίχας.

Η ανάπλαση, η εξέλιξη και η πτώση της τρίχας πραγματοποιείται σε έναν καθορισμένο κύκλο στον οποίο διακρίνουμε τρία στάδια. Κάθε θύλακας της τρίχας είναι ανεξάρτητος από τις γύρω τρίχες. Κάθε θύλακας περνά από τρεις διαδοχικές φάσεις ή στάδια:

  • Αναγενή φάση ή στάδιο ανάπτυξης (διαρκεί 2-4 χρόνια)
  • Καταγενή φάση ή στάδιο μετάβασης (διαρκεί 2 εβδομάδες)
  • Τελογενή ή τελική φάση (2-4 μήνες)

Ο κύκλος ζωής της τρίχας  επαναλαμβάνεται έως και 25 φορές στη διάρκεια της ζωής μας αλλά κάποιες φορές διακόπτεται. Το διάστημα που μεσολαβεί από το θάνατο μέχρι την πτώση της τρίχας φθάνει τους  3 μήνες (περίπου 80-90 μέρες). Σε φυσιολογική κατάσταση, στο τριχωτό της κεφαλής τα 85%-90% των τριχών βρίσκονται στη φάση της αναγέννησης. Τα 10%-14% στη τελογενή φάση και μόνο το 1% στην καταγενή φάση. Η ανάπτυξη των μαλλιών είναι γρήγορη μεταξύ των 15-35 ετών και ελαττώνεται μεταξύ των 50-60 ετών. Η ανάπτυξη των μαλλιών εξαρτάται από παράγοντες όπως η διατροφή, οι κλιματολογικές συνθήκες, η εποχή του χρόνου, οι ορμονικές αλλαγές κ.α.

Κάποιο ποσοστό μαλλιών πέφτει κάθε μέρα ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τα νέα μαλλιά. Το κεφάλι ενός ενήλικα έχει περίπου 100.000-150.000 τρίχες . Οι τρίχες που πέφτουν καθημερινά είναι 80-100 τρίχες ενώ την ημέρα του λουσίματος μπορεί να πέσουν και 200 τρίχες. Απώλεια μαλλιών μεγαλύτερη από αυτό το μέσο όρο δείχνει κάποιο πρόβλημα όπως είναι η πρόωρη τριχόπτωση. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία από την εφηβεία και μετά ενώ τις περισσότερες περιπτώσεις τις παρατηρούμε κατά την ενηλικιότητα.

Αιτίες και παράγοντες

  1. Οι ορμόνες (η τεστοστερόνη ευθύνεται για την ανδρογενή αλωπεκία).
  2. Οι ελεύθερες ρίζες (προκαλούν πρόωρη γήρανση του τριχωτού).
  3. Η μείωση της μικροκυκλοφορίας ( σχεδόν χωρίς οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά).
  4. Η υπερβολική σμηγματόρροια (φράζει την θηλή της τρίχας).
  5. Η μείωση αναπαραγωγής των κυττάρων (μικρή παραγωγή κερατίνης).
  6. Παθήσεις και αυτοάνοσα  (θυρεοειδής, γυροειδής αλωπεκία, έλλειψη σιδήρου, διαβήτης και λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων).
  7. Τα γονίδια.
  8. Το στρες.
  9. Η κακή διατροφή.
  10. Τραυματισμός (εγκαύματα με ουλές).
  11. Κατάχρηση προϊόντων ομορφιάς (συχνή χρήση τεχνικών εργασιών).

Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε  στα είδη της τριχόπτωσης και στις θεραπείες της.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *