82423888_1609803885843845_7940323846496714752_n

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ

Είναι νέος, ωραίος, αγαπάει το barber grooming και αυτό φαίνεται από την δουλειά του. Ο Παντελής ξεκίνησε δυναμικά στον χώρο και έχεις να κερδίσεις πολλά δίπλα του, όχι μόνο από τις γνώσεις και τις εμπειρίες του αλλά και από την θετική του αύρα!

1. Παντελή, πες μας λίγα πράγματα για σένα.

Ονομάζομαι Παντελής Μπουκουβάλας, είμαι 27 έτων, κατάγομαι απο τον Τύρναβο, ζω  και δουλεύω στην πόλη της Λάρισας. Πάντα μου άρεσαν τα αντρικά κουρέματα και έτσι πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να ασχολούμαι με την κομμωτική στα 25 μου πηγαίνοντας σε δημόσιο ΙΕΚ με  στόχο να γίνω κουρέας (Barber) και τα κατάφερα. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο εργάζομαι ως κουρέας (barber) στο Barber Shop Lux, ενα παραδοσιακό κουρείο στο κέντρο της Λάρισας, στο οποίο έκανα και την πρακτική μου πριν ξεκινήσω να εργάζομαι ως βασικό μέλος.

2. Ποια είναι η δική σου φιλοσοφία όσο αφορά το barber grooming;

Η φιλοσοφία μου πάνω στο barber grooming είναι το old school barbering, κάτι που γνώρισα και υιοθέτησα στο barber shop που εργάζομαι καθώς και εκει υπάρχει η ίδια φιλοσοφία. Πιο συγκεκριμένα εξειδικεύομαι στα παραδοσιακά και κλασσικά κουρέματα τα οποία υπάρχουν δεκαετίες τώρα, απλά λόγο της τάσης του barbering που επικρατεί τα τελευταία χρόνια έτυχε να βγούνε τώρα στην επιφάνεια, κάτι που πραγματικά μου αρέσει παρά πολύ. Η φιλοσοφία του olschool barbering έχει να κάνει με πολύ ιδιαίτερες τεχνικές, όπως αυστηρά σχήματα και απόλυτη γεωμετρία. Τα κούρεματα είναι βασισμένα σε άλλες εποχές, αλλά με την εξέλιξη του χώρου έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες του άντρα σήμερα και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και πάντα κλασσικό! 

3. Τι κοινό γνώρισμα πιστεύεις ότι έχει ένας μπαρμπέρης παλιάς κοπής με έναν καινούργιο μπαρμπέρη;

Πιστεύω πως  οι παλαιότεροι κουρείς αλλά και οι σύγχρονοι μπαρμπέριδες έχουν ως κοινό στοιχείο την αγάπη για την κουλτούρα του κουρείου και την αντρική περιποίηση, είτε είναι ανδρικό κούρεμα, είτε περιποίηση γενειάδας, είτε παραδοσιακό ξύρισμα! Γενικότερα όμως υπάρχουν παρά πολλές διαφορές λόγο της εξέλιξης του επαγγέλματος και αυτό το βλέπουμε και στους χώρους των barber shops πλέον! Συγκεκριμένα οι παλιάς κοπής μπαρμπέριδες δούλευαν με τον απλό και παραδοσιακό τρόπο με πολύ λίγα εργαλεία. Πλέον οι σύγχρονοι κουρείς – κομμωτές δουλεύουν με ένα σωρό νέα πράγματα (πχ. βαφές,μασάζ,μάσκες,body painting σε κουρέματα κ.α.) που κατά την άποψη μου δεν έχουν καμία σχέση με το παλιό παραδοσιακό κουρείο! Αν και παλαιότερα οι κουρείς ήταν κάπως υποτιμημένοι γιατί θεωρούνταν ξεπερασμένοι οπότε ο κόσμος δεν τους προτιμούσε. Πλέον το μεγαλύτερο ανδρικό ποσοστό έχει τον μπαρμπέρη του και δεν τον αλλάζει εύκολα! Σίγουρα υπάρχουν και σύγχρονοι μπαρμπέριδες που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με την παλαιότερη κουλτούρα. Προσωπικά τη σέβομαι και την παλιά κουλτούρα, την έχω σαν βάση στο μυαλό μου και προσπαθώ να εξελιχθώ πάνω σε αυτή και στα δεδομένα του σήμερα. Αυτό άλλωστε είναι και το oldshool barbering, απλά με διαφορετικές τεχνικές αρκετά πιο εξελιγμένες κατά τη γνώμη μου, με όλο το σεβασμό πάντα! 

4. Ποιο είναι το μότο σου;

Το μοτο μου είναι «Η γνώση είναι δύναμη». Δηλαδή έχω στο μυαλό μου ότι είμαι πάντα μαθητής. Θέλω συνέχεια να βλέπω, να δουλεύω, να μαθαίνω νέα πράγματα στο αντικείμενο μου και να εξελίσσομαι πάνω σε αυτό. Είναι πραγματικά κάτι που αγαπώ παρά πολύ το barbering και είναι τρόπος ζωής για εμένα! Οπότε η αγάπη μου γι’ αυτό με κάνει να μην θέλω να σταματήσω ποτέ να μαθαίνω και να εξελίσσομαι! Συγκεκριμένα αναφέρομαι σε σεμινάρια, ατομική εξάσκηση, δουλειά, ταξίδια και οτιδήποτε άλλο με κάνει καλύτερο, αυξάνει τη φαντασία μου και τη δημιουργικότητα μου και γενικά με πάει ένα βήμα παρακάτω. Γιατί η τέχνη της κομμωτικής είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ! 

 5. Ποιο είναι το αγαπημένο σου εργαλείο δουλειάς ή αξεσουάρ;

Δύσκολη ερώτηση! Νομίζω ότι είναι παραπάνω από ένα αλλά θα επιλέξω τη μηχανή μου και ο λόγος είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του κουρέματος το κάνω με αυτή, καθότι η τεχνική που δουλεύω βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στη μηχανή. Οπότε ναι, θα πω τη μηχανή μου, αν και το δίκαιο θα ήταν να πω και το ψαλίδι μου όπως και τη χτένα μου! 

6. Τι μουσική παίζει στο μπαρμπέρικο και ποιο είναι εκείνο που σου απογειώνει την διάθεση;

Πολύ ωραία ερώτηση! Η μουσική στο μπαρμπέρικο παίζει καθοριστικό ρόλο για μένα τουλάχιστον γιατί δείχνει και την ταυτότητα του μαγαζιού! Για μένα η μουσική είναι και προσωπική υπόθεση καθώς ασχολιόμουν επαγγελματικά πολλά χρόνια με αυτή, οπότε ένας λόγος παραπάνω να είμαι απαιτητικός στο τι θα ακούω την ώρα που κουρεύω και εγώ αλλά και οι πελάτες! Το μπαρμπέρικο που εργάζομαι παίζει από funk, soul, rock’n’roll, jazz μέχρι reggae, hip hop, blues, tropical και bossa nova! Το κομμάτι που μου απογειώνει τη διάθεση είναι ένα αγαπημένο παλιό κομμάτι και λέγεται Fatboy Slim – Praise you! 

7.  Τι θα συμβούλευες τους νέους που ξεκινάνε τώρα;

Έχω να πω στα νέα παιδιά που όντως θέλουν να ασχοληθούν με αυτό, αρχικά να το αγαπήσουν γιατί αν το κάνουν από μόδα ή για να βγάλουν απλά λεφτά, αργά ή γρήγορα θα φανεί αυτό το πράγμα και θα τα παρατήσουν ή θα αποτύχουν! Έπειτα, να κυνηγάνε να μαθαίνουν πράγματα με οποιονδήποτε τρόπο και να εξασκούνται συνεχώς! Να μην το βάζουν κάτω με ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην αφήνουν την απογοήτευση να τους ρίχνει το ηθικό! Όλα υπάρχουν μέσα στη δουλειά καλώς ή κακώς! Το μυστικό για μένα είναι επιμονή, υπομονή και ατελείωτη προσπάθεια. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν στην ώρα τους!
 

8. Πρόσφατα έκανες ένα σεμινάριο barber και γνωρίζω ότι έπεται και συνέχεια. Μίλησε μας γι’ αυτό και για τα μελλοντικά σου σχέδια. 

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να κάνω ένα σεμινάριο Barber με θεματολογία το olschool barbering. Ήταν μία μοναδική εμπειρία για εμένα καθώς έκανα κάτι τέτοιο για πρώτη φορά και πραγματικά εντυπωσιάστηκα! Μου αρέσει παρά πολύ το γεγονός ότι έδειξα τη δουλειά μου και μετέφερα τις γνώσεις μου σε νέα παιδιά στο χώρο με όλο το σεβασμό γιατί κάποτε είχα περάσει και εγώ από τη θέση αυτή! Το έκανα με όλη μου την ψυχή και ήθελα πραγματικά να βοηθήσω τα νέα παιδιά σε αυτά τα πρώτα τους βήματα! Έπειτα ανακάλυψα ότι μου αρέσει παρά πολύ όλο αυτό και θέλω να ασχοληθώ ακόμα περισσότερο με τα σεμινάρια! Αγαπάω πολύ τη δουλειά μου και θέλω μέσα από τα σεμινάρια και να βοηθήσω να την μάθουν οι νεότεροι στο χώρο αλλά και να την αγαπήσουν όπως επίσης να την κάνουν μέρος της ζωής τους. Σίγουρα θα υπάρχει συνέχεια, θα το κυνηγήσω όσο περισσότερο μπορώ και υπόσχομαι κάθε φορά να προσπαθώ να βοηθάω όλο και περισσότερο αυτούς που με παρακολουθούν! Εύχομαι η συνέχεια να είναι συναρπαστική για όλους! 
 

9. Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σου;

Ο κόσμος μπορεί να με βρει μέσω:
 instangram @portman696
αλλά και στις σελίδες του Barber shop lux σε insta και fb. 
 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *