pexels-photo-1442005

ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Κάποια μωρά γεννιούνται με πολλά μαλλάκια, κάποια άλλα με πλούσιο χνούδι ενώ άλλα με τόσο λίγο που μοιάζουν φαλακρά! Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας παρατηρείται μία σταδιακή ανάπτυξη των τριχών. Από χνοώδεις σε ενδιάμεσες τρίχες και ακολούθως σε τελικές τρίχες. Συνήθως ένα ποσοστό 5-15 % των τριχών της κεφαλής παραμένουν  χνούδι κατά την ενήλικη ζωή. Τα μαλλιά αναπτύσσονται γρήγορα τα πρώτα 3-4 χρόνια της ζωής όπου γίνονται από πολύ λεπτές σε πιο χοντρές τρίχες και αναπτύσσονται πιο αργά τα επόμενα 6 χρόνια. Η αύξηση αυτή στο πάχος της τρίχας συμβαδίζει με την αύξηση του μεγέθους των θυλάκων στην κεφαλή. Άρα το χνούδι και οι πρώτες τρίχες, οι οποίες είναι λεπτές και εύθραυστες,  σταδιακά πέφτουν στα πρώτα έτη ζωής και δίνουν τη θέση τους σε πιο μακριές και πιο ανθεκτικές τρίχες.

Πολλά μωρά έρχονται στον κόσμο με ανοιχτόχρωμα μαλλιά, που συνήθως σκουραίνουν σταδιακά, μεγαλώνοντας, ανάλογα το κλίμα που ζουν αλλά και την φυλή. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για το χρώμα όσο και για την ποιότητα των μαλλιών του μωρού.

Τους πρώτους μήνες ζωής τους, μπορεί να υπάρξει αραίωση των μαλλιών συνήθως στην ινιακή χώρα και πολύ πιο σπάνια στα πλάγια. Αυτό οφείλεται στην τριβή του τριχωτού της κεφαλής του μωρού και την θέση που κοιμάται. Μεγαλώνοντας το μωρό τα μαλλιά ξανά φυτρώνουν και  καλύπτονται τα κενά που έχουν δημιουργηθεί μέσω της τριβής. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ινιακή αλωπεκία των νεογνών.

Για την φροντίδα του μωρού επιλέξτε μία διασκεδαστική ώρα για όλους, βρίσκοντας τρόπους  να δημιουργήσετε μια ρουτίνα απόλαυσης. Τους πρώτους μήνες χρειάζεται προσοχή στο λούσιμο του τριχωτού της κεφαλής χρησιμοποιώντας  ειδικά σαμπουάν για μωρά (με ελαφρώς όξινο pH 5.5 έως ουδέτερο pH 7.0) που να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα ή στα μάτια και εφαρμόζοντας πολύ μικρή ποσότητα κάνοντας απαλές κινήσεις. Να προσέχετε τα συστατικά που περιέχουν τα παιδικά σαμπουάν και έχουν ενοχοποιηθεί για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.  Συγκεκριμένα δεν πρέπει να περιέχει διοξάνη, φορμαλδεΰδη, φθαλικά  και parabens. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεστε ένα σαμπουάν για καθαριότητα και ενυδάτωση του δέρματος αλλά και για καθαριότητα και περιποίηση των μαλλιών.

Αρχικά για το στέγνωμα χρησιμοποιούμε μία απαλή πετσέτα, χωρίς να τρίβουμε έντονα το τριχωτό ενώ καθώς το μωρό μεγαλώνει και τα μαλλιά του γίνονται πιο πυκνά και μακριά  χρησιμοποιούμε πιστολάκι για το στέγνωμα με προσοχή όμως για να μην ερεθίσουμε το τριχωτό από την θερμότητα.

Για το χτένισμα χρησιμοποιούμε μικρές βούρτσες με απαλό τρίχωμα και αργότερα μεγαλώνοντας με οδοντωτή βούρτσα. Είναι προτιμότερο το χτένισμα να γίνεται σε βρεγμένα μαλλιά. Όπως το μασάζ κεφαλής έτσι και το βούρτσισμα με απαλές κινήσεις  βοηθά το αίμα να κυκλοφορεί στο τριχωτό της κεφαλής και να παρέχει θρεπτικά συστατικά στα θυλάκια.  Λαστιχάκια, τσιμπιδάκια κ.α. καλό είναι τους πρώτους μήνες ζωής όπου η τρίχα είναι πιο λεπτή και όχι και πολύ ανθεκτική, να τα αποφεύγουμε διότι μπορούν να προκαλέσουν σπάσιμο των τριχών. Καλύτερη λύση είναι οι κορδέλες και οι στέκες. Περίπου από το 4ο έτος και μετά τα μαλλιά αποκτούν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα καθώς είναι ήδη πιο χοντρά.

Σίγουρα έχεις ακούσει να λένε «θα κουρέψω με μηχανή τα μαλλιά του μωρού για να βγουν περισσότερα ή πιο χοντρά». Απλά, ένας ακόμα μύθος! Το πρώτο κούρεμα του παιδιού σας γίνεται όταν έχουν μακρύνει πολύ και το ενοχλούν. Είναι προτιμότερο να έχει δει το παιδί το περιβάλλον ενός κομμωτηρίου και να δει ότι και εμείς απολαμβάνουμε την περιποίηση στα μαλλιά μας. Οι κατάλληλοι άνθρωποι για αυτή τη δουλειά είναι οι επαγγελματίες που θα φροντίσουν η «επιχείρηση» κόψιμο μαλλιών να γίνει παιχνίδι!

Για την ενίσχυση της υγείας των μαλλιών του μωρού χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες. Ένα υγιές μωρό θα έχει και υγιή μαλλιά. Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την υγιή ανάπτυξη συνολικά έχοντας δηλαδή ένα  αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *