Close up shot red darts arrows in the target  of dartboard center on dark blue sky background. Business target or goal success and winner concept.

ΒΑΛΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Αυτή η εποχή του χρόνου έχει τον δικό της προβληματισμό. Είμαστε έτοιμοι να αποχαιρετήσουμε τους τελευταίους 12 μήνες. Τα πάντα είναι πιο φορτισμένα συναισθηματικά, οι απλές δραστηριότητες αφήνουν λίγο χώρο στις συμβολικές παραδόσεις όπως το ψήσιμο μερικών μπισκότων και παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων γλυκών, στις επαφές με φίλους … όλοι είναι λίγο πιο συναισθηματικοί.

Είμαι λάτρης του αυτοστοχασμού. Μου αρέσει  να ανατρέχω σε όλα όσα συνέβησαν τον περασμένο χρόνο και να κάνω σχέδια για αυτό που βρίσκεται μπροστά χωρίς πίεση και μεγάλες αλλαγές. Η ιδέα ότι πρέπει να γίνω διαφορετικός ή καλύτερος άνθρωπος μόνο και μόνο επειδή η χρονιά τελειώνει δεν είναι απλώς μη ρεαλιστική, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβής. Κάνοντας σκέψεις όπως «να γυμνάζομαι κάθε μέρα, να τρέφομαι υγιεινά, να πηγαίνω για ύπνο νωρίς κάθε βράδυ, να συναντώ συχνά τους φίλους μου ή να δουλεύω κάποιες μέρες λιγότερο» μπορεί να με κάνει να πέσω σε παγίδα. Η ιδέα του να θέτεις στόχους αντί για αποφάσεις μπορεί να μην ακούγεται τόσο διαφορετική, αλλά είναι.            Ο καθορισμός ενός στόχου είναι να κάνει κάτι να συμβεί.

Δεν είναι όλοι οι στόχοι υγιείς ή ρεαλιστικοί. Ο στόχος πρέπει να είναι δική μας επιθυμία και όχι η προσδοκία άλλων ατόμων. Να είναι συγκεκριμένος και όχι κάτι γενικό. Κλείσε τα μάτια και οραματίσου πως έχεις πετύχει τον στόχο σου, αφέσου  σε αυτό και αναρωτήσου «είναι όντως αυτό που θέλω»; Άφησε το συναίσθημα να σου μιλήσει. Πολλές φορές απλώς νομίζουμε πως επιθυμούμε κάτι. Πολλές αποφάσεις τίθενται με καλές προθέσεις, αλλά είναι δύσκολο να τις ακολουθήσουμε γιατί απαιτούν συνεχή πειθαρχία εάν δεν θέλουμε να «αποτύχουμε».

Το να θέτεις έναν στόχο στον εαυτό σου, επιτρέπει διακυμάνσεις στην προσπάθεια και τα κίνητρά σου, ενώ σου δίνει την αίσθηση του επιτεύγματος.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσουν ποιοι είναι οι στόχοι σου για το νέο έτος, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς. Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσεις τη ζωή σου μόνο και μόνο επειδή τελειώνει ο Δεκέμβριος αλλά είναι μια καλή στιγμή να σκεφτείς τι θέλεις να πετύχεις και να αρχίσεις να κάνεις βήματα προς αυτό. Όλα αυτά δεν χρειάζεται να γίνουν μέσα στον πρώτο μήνα. Δώσε στον εαυτό σου άφθονο χρόνο και χώρο και θα εκπλαγείς από το πόσα μπορείς να κάνεις. 

Λοιπόν, τι λες; Θα βάλεις στόχους για το νέο έτος; Μη ξεχνάς πως η αρχή του νέου έτους σηματοδοτεί και μία νέα εκκίνηση.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *