pexels-photo-2464535

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

Η καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής καθορίζει την ανάπτυξη των μαλλιών. Ένα υγιές δέρμα κεφαλής δεν αντιμετωπίζει κνησμό, ξηρότητα ή δερματοπάθειες του τριχωτού που προκαλούν έντονη απολέπιση. Σε ένα μη υγιές τριχωτό κεφαλής θα εμφανιστούν επίσης βλάβες στα μαλλιά, στην επιδερμίδα (λέπια) τους δηλαδή και θα είναι αφυδατωμένα, θαμπά, τραχιά, άκαμπτα και θα σπάνε εύκολα. Αντίθετα σε ένα υγιές τριχωτό κεφαλής βλέπουμε μαλλιά λεία, λαμπερά, ελαστικά και εύκαμπτα.

Πολλά και διαφορετικά συμπτώματα εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της υπό ή υπερπαραγωγής σμήγματος του δέρματος (ξηρό ή λιπαρό δέρμα). Κάποιοι από τους παράγοντες που προκαλούν προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής είναι το άγχος (οξειδωτικό στρες), η κακή διατροφή, οι υπερδραστήριοι σμηγματογόνοι αδένες, η ρύπανση και το να έχετε συνέχεια καλυμμένο το κεφάλι σας με το ίδιο καπέλο, κράνος ή σκούφο. Επίσης διάφορα προϊόντα μαλλιών που περιέχουν βαρέα έλαια, σπρέι χρώματος που περιέχουν ρητίνες και ξηρά σαμπουάν προκαλούν συσσώρευση γύρω από τους θύλακες των τριχών.

Το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής αποτελεί από μόνο του ένα μικρό περιβάλλον, το οποίο έχει θύλακες, αιμοφόρα αγγεία, κύτταρα τα οποία ανανεώνονται καθημερινά και η κατάστασή του μπορεί να αλλάζει συχνά ανάλογα με την ευαισθησία του σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες με συνέπεια να δημιουργείται κνησμός, ξηρό ή λιπαρό δέρμα, τριχόπτωση, πιτυρίδα, ξηροδερμία κλπ. Εάν κρατάτε το pH του δέρματος στις φυσιολογικές του τιμές (4,5pH-6,5pH) τότε θα έχετε ένα υγιές δέρμα χωρίς τις παραπάνω ενδείξεις.

Μπορεί να βελτιωθεί μία κατάσταση που σας ταλαιπωρεί ενισχύοντας τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας ή προσθέτοντας κάποια βήματα στην καθημερινή σας περιποίηση όπως το μασάζ κατά το λούσιμο με τα κατάλληλα προϊόντα για τις ανάγκες του δέρματος που θα προσφέρει απολέπιση και καθώς απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα να γίνεται αποσυμφόρηση γύρω από τους θύλακες.  Αυτό βοηθάει να αναπνέουν και σε συνδυασμό με το μασάζ να γίνεται καλύτερα η κυκλοφορία του οξυγόνου και των ζωτικών θρεπτικών συστατικών από το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων στον ιστό.  Περιορίστε τις τεχνικές εργασίες όταν δεν έχετε υγιή τριχωτό. Μην μαζεύετε τα μαλλιά σας με σφικτές αλογοουρές, ράστα κ.α. γιατί μπορεί να τεντώσετε και να βαρύνετε ένα ήδη ταλαιπωρημένο δέρμα που υποφέρει από έντονα συμπτώματα.

Μόλις λάβετε μία διάγνωση από ειδικό δερμοτριχολόγο δεν έχετε παρά να προσπαθήσετε να διορθώσετε και να βελτιώσετε μία κατάσταση ή το καλύτερο να κρατήσετε σε καλή κατάσταση το τριχωτό της κεφαλής σας!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *