pexels-photo-10796525

COLOR BLOCKING

Το Color blocking είναι μια δημοφιλής τάση σχεδιασμού και δημιουργίας που περιλαμβάνει την ανάμειξη συμπαγών χρωμάτων για να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό στυλ . Αν αγαπάτε τα έντονα χρώματα, είναι εύκολο να ενσωματώσετε το color blocking στις δικές σας δημιουργίες, στην γκαρνταρόμπα και διακόσμηση του σπιτιού σας!

Η τάση προέρχεται από τα έργα τέχνης του Ολλανδού ζωγράφου, Piet Mondrian, που έζησε περίπου το 1900. Αν και εκτιμούσε την απλότητα πειραματίστηκε με αφηρημένα γεωμετρικά σχήματα και ονόμασε αυτό το στυλ ζωγραφικής Νεοπλαστικισμό. Η τέχνη του ενέπνευσε άμεσα τον κόσμο της μόδας και η τάση του color blocking απογειώθηκε τη δεκαετία του ’60 καθώς σχεδιαστές μόδας όπως ο Yves Saint Laurent υιοθέτησαν αυτήν την επαναστατική αισθητική.  Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το color blocking είναι μία ρετρό τάση που ανήκει στο μακρινό παρελθόν. 

Οι βασικοί κανόνες του color blocking επικεντρώνονται στο χρωματικό κύκλο και την θεωρία των χρωμάτων που περιλαμβάνει την επιστήμη και την φιλοσοφία του χρώματος. Το Color blocking είναι μια τεχνική όπου τα block χρώματος τοποθετούνται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μόδα πολλών διαφορετικών χρωμάτων. Ο ορισμός του color blocking είναι πολύ ασαφής και αφήνει πολύ χώρο για ερμηνεία. Αυτό έχει να κάνει με τον συνδυασμό των χρωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν καθώς και με την τοποθέτηση τους στον οποιονδήποτε «καμβά» χρησιμοποιήσουμε, είτε αυτός είναι μαλλιά, ρούχα, αντικείμενα κλπ.

Το color blocking έκανε το ντεμπούτο του σε fashion show του Yves St. Laurent το 1946, με ένα τολμηρό φόρεμα που δεν έγινε εύκολα αποδεκτό κατά τη διάρκεια της εποχής εκείνης, θεωρήθηκε περισσότερο ως έργο τέχνης για το fashion forward, παρά ένα κομμάτι ευκολοφόρετο. Από αυτό το φόρεμα το color blocking απογειώθηκε σε πιο ευκολοφόρετες μόδες στη δεκαετία του ’50. 

Το color blocking τις δεκαετίες του ‘40 και ‘50 γινόταν, ως επί το πλείστον, χρησιμοποιώντας χρώματα της ίδιας οικογένειας που ταιριάζουν σε μεμονωμένα ρούχα ή αξεσουάρ. Η καλύτερη εποχή του color blocking ήταν αναμφίβολα οι δεκαετίες του ’60 και του ’70,  ήταν εποχή έκφρασης και πειραματισμού με τις νέες διασκεδαστικές τάσεις και με έντονα χρώματα. Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 η μουσική ήταν κυρίως υπεύθυνη για τη συνέχιση του color blocking. Η κουλτούρα της ντίσκο μουσικής και εν συνεχεία της hip hop μουσικής άρχισε πραγματικά να απογειώνεται στη βιομηχανία της μόδας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και συνέχισε να διαπερνά τη βιομηχανία της μόδας μέχρι τη δεκαετία του ’90. 

Το Color blocking χρησιμοποιεί όλα τα φάσματα του χρωματικού τροχού για να επιτύχει αυτήν την cool τάση. Ο συνδυασμός χρωμάτων της ίδιας οικογένειας στον τροχό χρωμάτων δημιουργεί ένα διασκεδαστικό, ζωντανό αποτέλεσμα. Ωστόσο, το color blocking μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε χρώματα από τον τροχό χρωμάτων. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας την αναλογία αλλά και πως θα λειτουργήσει σε κάθε περίπτωση. Υπάρχουν οι κανόνες, τα πρέπει και τα όχι αλλά τολμήστε να συνδυάσετε ψυχρά με φωτεινά και ουδέτερα με φανταζί χρώματα, αυτό θα κάνει ένα φανταζί χρώμα να ξεχωρίζει χωρίς να είναι υπερβολικό, για παράδειγμα μπορείτε να αναμείξετε γκρι/silver με έντονο κίτρινο. Απλά κάντε το να λειτουργήσει για εσάς! Εάν δυσκολεύεστε ή δεν είστε σίγουροι στο πώς να συνδυάσετε τα χρώματα, συμβουλευτείτε τον τροχό χρωμάτων. Επιλέξτε χρώματα που είναι κοντά στον τροχό ή χρώματα που είναι απέναντι. Μπορείτε να συνδυάσετε διάφορες αποχρώσεις του ίδιου χρώματος. Αυτό το παιχνίδι του color blocking είναι δημιουργικό, διασκεδαστικό και με πολλούς ασυνήθιστους συνδυασμούς.

Κατανοήστε τι είναι ο τόνος δέρματος και κάντε την σωστή επιλογή χρωμάτων που θα κολακεύει τους δύο βασικούς χρωματισμούς δέρματος, τον ζεστό και τον ψυχρό τύπο. Οι ζεστές επιδερμίδες έχουν κίτρινους υποτόνους, ενώ οι ψυχρές έχουν ροζ υποτόνους. Δεν είστε σίγουροι πώς να το προσδιορίσετε; Εξετάστε τις φλέβες σας. Το πιο εύκολο μέρος για να δείτε τις φλέβες σας είναι στο πίσω μέρος του χεριού σας ή στο εσωτερικό του καρπού σας, ακριβώς κάτω από το σημείο που ξεκινά η παλάμη σας. Εάν έχετε μπλε φλέβες, ο τόνος του δέρματός σας είναι ψυχρός και αν είναι πράσινες ο τόνος του δέρματός σας είναι ζεστός. Εάν δεν μπορείτε να το καταλάβετε, είναι μάλλον ουδέτερο. Κρατήστε ένα κομμάτι καθαρού λευκού χαρτιού μπροστά στο λαιμό σας. Δείτε ποια χρώματα ξεπηδούν από το δέρμα σας όταν αντιπαρατίθενται στο λευκό κομμάτι χαρτί. Τα μπλε και ροζ χρώματα σημαίνουν ότι έχετε δροσερό δέρμα. Τα πράσινα και τα χρυσά χρώματα σημαίνουν ότι έχετε δέρμα με ζεστό τόνο. Ο χρωματισμός για τα ουδέτερα μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με την εποχή του χρόνου και την έκθεση στον ήλιο.

Με το color blocking μπορούμε να δημιουργήσουμε ψευδαισθήσεις για να τονίσουμε ή να διαμορφώσουμε σχήματα προσώπου ή χαρακτηριστικά του. Η αντίληψη του προσώπου είναι η κατανόηση και η ερμηνεία του προσώπου από τον καθένα μας.

   

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *