pexels-photo-7538806

ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΜΕΘΙΚΟΝΗ?

Η διμεθικόνη, γνωστή ως πολυδιμεθυλσιλοξάνη, (PDMS) είναι μέλος της οικογένειας των πολυμερών σιλικόνης. Είναι ένα συστατικό άοσμο, άχρωμο, υποαλλεργικό και μη φαγεσωρογόνο, που σημαίνει ότι έχει χαμηλό κίνδυνο να μπλοκάρει τους πόρους έτσι οι ειδικοί θεωρούν ότι η διμεθικόνη είναι ένα ασφαλές συστατικό με λίγες έως καθόλου παρενέργειες.

Πολλά καλλυντικά περιέχουν διμεθικόνη, η οποία αλλάζει την υφή των συνθέσεων ώστε να έχουν μια μεταξένια αίσθηση όπως καλλυντικά, ενυδατικές κρέμες, primer, σαμπουάν και μαλακτικά μαλλιών, σαμπουάν 2 σε 1, προϊόντα styling, κρέμες ξυρίσματος κ.α.

Το δεύτερο πιο κοινό ενυδατικό συστατικό που βρίσκεται στις ενυδατικές κρέμες μετά τη βαζελίνη, η διμεθικόνη βοηθά στην περιποίηση του δέρματος βελτιώνοντας την απαλότητα και την ελαστικότητά του. Δηλαδή χρησιμοποιείται συχνά ως προστατευτικό δέρματος, αυτό σημαίνει ότι παρέχει κάποια προστασία από την επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες ή αλλεργιογόνα. 

Ο όρος σιλικόνη επινοήθηκε από τον χημικό FS Kipping το 1901.

Η διμεθικόνη χρησιμοποιείται στην περιποίηση των μαλλιών όπου παρέχει απαλή αίσθηση, υψηλή λάμψη και θερμική προστασία που όλοι αναζητούμε σε ένα προϊόν περιποίησης μαλλιών. Και ενώ η διμεθικόνη φαίνεται να παρέχει μερικά από αυτά τα οφέλη, όπως το να κάνει τα μαλλιά απαλά, δεν είναι φυσικό συστατικό.

Η μεταξένια υφή είναι για πολλούς ένα πολυτελές συναίσθημα το οποίο πολλές φορές έχει κόστος. Μη ξεχνάμε ότι η διμεθικόνη είναι ένα μη υδατοδιαλυτό πολυμερές με βάση τη σιλικόνη. Τα μη υδατοδιαλυτά προϊόντα με σιλικόνες δεν διασπώνται και ξεπλένονται τόσο εύκολα όσο τα υδατοδιαλυτά μόρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση στα μαλλιά και στο δέρμα ή μπορεί να κάνει τις πιο λεπτές υφές των μαλλιών να αισθάνονται λιπαρές. Αυτό σημαίνει ότι το νερό δεν μπορεί πλέον να διεισδύσει στην επιδερμίδα της τρίχας αφήνοντας τα μαλλιά ξηρά και αφυδατωμένα.

Η διμεθικόνη έχει επίσης ιατρικές χρήσεις. Είναι ένα μόριο που παρέχει ολίσθηση και σχηματίζει μεμβράνες στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε πιο βαριές κρέμες για ξηρό δέρμα ή foundation. Βοηθά στο γέμισμα των πόρων και των λεπτών γραμμών, λειαίνει αποτελεσματικά την υφή της επιφάνειας του δέρματος, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο θα το βρείτε σε primer. Ως αποφρακτική ουσία, είναι επίσης ένα λαμπρό φράγμα έναντι του νερού, του αέρα και άλλων εξωτερικών ουσιών, ενώ βοηθά επίσης στο να κλειδώσει ό,τι βρίσκεται κάτω από αυτό, καθιστώντας το ένα λαμπρό προστατευτικό συστατικό. 

Η διμεθικόνη κάνει τεράστιες βελτιώσεις στην υφή πολλών προϊόντων δρώντας ως γαλακτωματοποιητής εμποδίζοντας τον διαχωρισμό άλλων συστατικών. Είναι αποτελεσματικό στη δημιουργία ματ φινιρίσματος, γι’ αυτό είναι δημοφιλές σε προϊόντα περιποίησης για άτομα με λιπαρό δέρμα ή μεγάλους πόρους. Χρησιμοποιείται επίσης σε κρέμες για την αντιμετώπιση ήπιων δερματικών ερεθισμών, ξηρών επιθεμάτων ή επούλωσης πληγών, είναι αποτελεσματικό στο κλείδωμα της υγρασίας χάρη στα μεγαλύτερα μόριά του και βοηθά να δαμάσει τα φριζαρισμένα μαλλιά δίνοντάς τους μεταξένια υφή.

Η διμεθικόνη είναι ουσιαστικά μια σιλικόνη

Για να απαλλάξετε τα μαλλιά σας από τη συσσώρευση σιλικόνης, πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάτι πιο δυνατό που θα τα ξεπλύνει. Και ενώ μπορείτε να αναζητήσετε ένα σαμπουάν φαρμακείου που περιέχει θειικά άλατα για να ξεπλύνετε τις σιλικόνες, τα θειικά άλατα μπορεί να είναι ερεθιστικά στο τριχωτό της κεφαλής σας, προκαλώντας ξηρότητα ίσως και φλεγμονή σε μερικούς ανθρώπους. Κατάλληλα είναι σαμπουάν με φυτικά δραστικά συστατικά τα οποία αφαιρούν απαλά τη συσσώρευση από το τριχωτό της κεφαλής ενώ προστατεύει, ενυδατώνει και εξισορροπεί το μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής.

Εάν τα μαλλιά σας είναι υγιή, δεν πειράζει να χρησιμοποιήσετε το προϊόν για τα μαλλιά από σιλικόνηΑλλά πρέπει να ξέρετε ποια από τα προϊόντα σας περιέχουν σιλικόνη, ώστε να ξέρετε πώς να αφαιρέσετε σωστά και απαλά κάθε υπολειμματική συσσώρευση από το τριχωτό της κεφαλής. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να παραλείψετε εντελώς τις σιλικόνες και να κάνετε πιο «καθαρές» επιλογές για τα μαλλιά και το δέρμα σας.

Αν και είναι σημαντικό να επιλέγετε προϊόντα περιποίησης μαλλιών, τα οποία δεν περιέχουν θειικά άλατα, σιλικόνες, parabens και τεχνητά αρώματα για την υγεία των μαλλιών, αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι για να ολοκληρωθεί η ευεξία. Συμπλήρωσε το παζλ με μία ισορροπημένη διατροφή, μείωση του στρες και άσκηση και τότε τα μαλλιά και το σώμα σας θα σας ευχαριστούν!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *