pexels-photo-999267

ΤΕΛΙΚΑ Η ΤΕΛΕΙΟΘΗΡΙΑ (perfectionism) ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΟΝ ή ΟΧΙ;

Σήμερα όλο και περισσότερα άτομα του χώρου μας κυνηγάνε το τέλειο.  Μέσα από πράξεις προσπαθούν να φτάσουν το ιδανικό. Οι πράξεις όμως αποδεικνύουν το ποιος είσαι. Είσαι αληθινός ή όλα είναι ένας μύθος πλασμένος έτσι ώστε να συμβάλει στην επίτευξη της τελειότητας;

Όταν η κοινωνική αποδοχή γίνεται προϋπόθεση και το καταφέρνεις, βγαίνεις από το ελεγχόμενο και προστατευμένο περιβάλλον σου και περνάς σε άλλο επίπεδο όπου έρχεται η πείνα της αναγνώρισης και μεγαλώνει σε τέτοιο βαθμό που χάνεις τον έλεγχο και το γνώριμο γίνεται πρωτόγνωρο.

Η μανία να διορθώνεις κάθε ατέλεια ή λάθη σε κάνει τελειομανή ενώ η επιδίωξη της τέλειας μορφής ή επίδοσης του τέλειου αποτελέσματος σε κάνει άτομο που πάσχει από τελειοθηρία. Χμ! Μήπως βρίσκεις ότι είναι το ίδιο; Αλήθεια είναι κάτι διαφορετικό;

Πόσα άτομα βλέπουμε στις μέρες μας να αγωνίζονται για να φτιάξουν μία τέλεια εικόνα για τον εαυτό τους. Η ανάγκη να είμαστε και να φαινόμαστε τέλειοι περιορίζει τη ζωή μας και δυσχεραίνει τις σχέσεις μας. Πόσα άτομα λειτουργούν με πράξεις και λεγόμενα του τύπου όλα ή τίποτα. Πόσα άτομα απαιτούν με τις πράξεις τους την αποδοχή και απαιτούν από τους άλλους το «να θέλεις όσα θέλω κι εγώ». Επιζητούν την απόλυτη αφοσίωση, θέτουν υψηλά κριτήρια που οι περισσότεροι αποτυγχάνουν να ικανοποιήσουν και συνήθως πληγώνονται με το παραμικρό μέσα από τις προσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις.

Οι ίδιοι είναι τιμωροί κάθε σφάλματος, απαιτητικοί, επικριτικοί και υπερόπτες για τα κριτήρια που βάζουν ενώ σπάνια παινεύουν την εργασία των άλλων ακόμα και των ανωτέρων τους εκτός κι αν μοιράζονται το ίδιο πάθος τελειότητας. Η μόνη διέξοδος για να αισθανθούν ξεχωριστοί είναι η απαίτηση να τους αντιμετωπίζουν όλοι ως μοναδικοί. Και τότε πέφτουν όλοι στην ίδια παγίδα. Πέφτουν θύματα της ίδιας τους της εικόνας. Όπως οι νάρκισσοι. Αυτό δεν κάνουν; Πάντα με ανασφάλεια απέναντι στο εγώ τους δεν απέκτησαν ποτέ την ταυτότητα που ήθελαν.

Το ρίσκο που παίρνεις όταν αντιπροσωπεύεις το καινοτόμο, το αίσθημα του πρωτόγνωρου και του ανεξέλεγκτου γίνονται εχθροί του τέλειου εαυτού σου. Στο χέρι σου είναι η αναζήτηση του τέλειου να μην καταλήξει σε αδιέξοδο.

Είναι δική μας ευθύνη αυτό που θέλουμε να γίνουμε και αυτό που καταλήγουμε να είμαστε και έχει μεγάλη διαφορά και το ταξίδι είναι μεγάλο.

Σκέψου λίγο! Υπάρχει κάτι τόσο τέλειο που δεν θα μπορούσε να βελτιωθεί;  Κι όμως το πιστεύουν αρκετοί και τους βλέπουμε καθημερινά. Ζούνε ανάμεσα μας.  Όλοι γνώστες, όλοι ειδικοί και παντογνώστες, επικριτές στα πάντα, στα βήματα, στις κινήσεις, στις αναλογίες, στη θεωρία. Όχι αυτό δεν είναι προσόν. Το αντίθετο.

Οι επικριτές μου προκαλούν σχεδόν εμετό.

Τέλειος + θήρα = κυνήγι

Θα μου πεις λίγος ανταγωνισμός δεν έκανε κακό σε κανέναν. Συμφωνώ! Αλλά… Όχι όχι, κάτι κάνεις λάθος. Σταμάτα και άρχισε από την αρχή. Μείνε ταπεινός, σίγουρα θα το εκτιμήσουν περισσότερο. Μην υποβαθμίζεις τη δουλειά του διπλανού σου για να ανέβεις εσύ στα μάτια του κόσμου. Πρόσεχε γιατί όπως γρήγορα ανέβηκες πολύ εύκολα μπορείς να πέσεις και ακόμα πιο εύκολα να βρεθείς στα αζήτητα. Μείνε πιστός στον εαυτό σου, στις αξίες σου, γίνε παραγωγικός και εξέλιξε αυτό που κάνεις. Μη σταματάς να εξελίσσεσαι σαν άνθρωπος και σαν επαγγελματίας.

Αυτό μάλιστα, είναι προσόν. Βάλε έναν στόχο κάθε φορά. Θυμήσου, κανένας δεν είναι τέλειος. Σίγουρα όλοι μας έχουμε υψηλούς και φιλόδοξους στόχους τους οποίους προσπαθούμε να επιτύχουμε. Κατακτούμε πάντοτε τους στόχους μας;

Υπάρχει και η πιθανότητα να αποτύχεις. Και; Γιατί θα έπρεπε οι στόχοι να επιτυγχάνονται πάντα και χωρίς λάθη;  Σκέψου πως το ιδανικό μπορεί να χρησιμεύει ως οδηγός κατεύθυνσης και όχι ως στόχος που πρέπει να επιτευχθεί 100%. Δώσε προσοχή σε όλη την διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα του στόχου. Η διαδικασία είναι στον έλεγχό μας, ενώ το αποτέλεσμα όχι και στο κάτω κάτω θα σου πω και το άλλο, η διαδρομή έχει την μεγαλύτερη γλύκα.

Φαντάσου πώς θα ήταν η ζωή σου αν μείωνες  την τελειομανία σου. Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να σου συμβεί αν δεν πετύχεις τον στόχο σου;

Μην φοβάσαι την αποτυχία. Μπορεί να μην διαχειρίστηκες σωστά τον χρόνο σου ή να μην ήταν αρκετός. Βάλε προτεραιότητες, σίγουρα σε κάποιους τομείς μπορείς και θα ήταν καλύτερο να μην είσαι τέλειος. Δώσε ευθύνες  σε άλλους, δεν σου ανήκουν όλα. Η τελειοθηρία είναι στάση ζωής που μπορεί να μας στερήσει την επιτυχία. Ξοδεύουμε τη ζωή μας κυνηγώντας φαντάσματα και ποτέ δεν ησυχάζουμε, ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι.

Η τελειοθηρία αποτελεί χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας.  Όπως όλα τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, έτσι και η τελειοθηρία έχει λειτουργικές και δυσλειτουργικές μορφές.

Πρόσεξε γιατί όταν η τελειοθηρία γίνεται αυτοσκοπός τότε παίρνει κλινικές διαστάσεις και αποτελεί σύμπτωμα διαταραχών προσωπικότητας.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *