pexels-photo-3183150

Τι είναι το πρόγραμμα Erasmus+

ERASMUS = European Region Action Scheme for the Mobility of University Students. Πήρε την ονομασία του από τον Ολλανδό φιλόσοφο, θεολόγο και ανθρωπιστή του 15ου αιώνα τον Έρασμο. Ο Έρασμος ήταν από το Ρότερνταμ (1465-1536), εργάστηκε και έζησε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, συγγράφοντας, μελετώντας και εκπαιδεύοντας ανθρώπους από διάφορες χώρες.

Το πρόγραμμα Erasmus ξεκίνησε το 1987 στον τομέα της εκπαίδευσης. Το Erasmus+  είναι η συνέχεια αυτού  προγράμματος που συνδυάζει όλες τις τρέχουσες δράσεις της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό.  Στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης  σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης. Το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες υποτροφίες για να σπουδάσουν, να διδάξουν, να κάνουν πρακτική άσκηση ή να παρακολουθήσουν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε μία άλλη χώρα. Υποστηρίζει την εκπαιδευτική, επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη των ατόμων που ασχολούνται με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τον αθλητισμό στην Ευρώπη  συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

https://www.etwinning.net/  eTwinning – η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κοινότητα για τα σχολεία


Τα πλεονεκτήματα συμμετοχής σε πρόγραμμα ERASMUS είναι:

  • οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτάς συμμετέχοντας σε workshops και projects
  • η συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων τα οποία ανταλλάσσουν φοιτητές και η πρόσβαση σε άλλες κατηγορίες διδακτικού υλικού
  • η συμβολή της γλωσσικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής πλευράς
  • η συμβολή στην υψηλή εξειδίκευση και στην διεθνή εμπειρία με στόχο να δημιουργήσουν καινούργιες επαγγελματικές ή εκπαιδευτικές προοπτικές
  • δωρεάν σε φοιτητές για την πραγματοποίηση μιας περιόδου σπουδών στο εξωτερικό
  • δωρεάν για επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών ενηλίκων
  • η γνωριμία και η ουσιαστική επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικές κουλτούρες είναι μία εμπειρία ζωής                                                

Οι χώρες για την κινητικότητα φοιτητών και διδακτικού & διοικητικού προσωπικού είναι:

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)
Βουλγαρία, Εσθονία,  Γαλλία Αυστρία, Ιταλία, Πορτογαλία, Λετονία, Σλοβακία, Κροατία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Κύπρος, Ελλάδα, Βέλγιο, Φινλανδία, Ρουμανία, Λιθουανία Μάλτα, Ισπανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σουηδία, Δανία, Ιρλανδία, Πολωνία, Δημοκρατία της Τσεχίας,  Ηνωμένο Βασίλειο.


Μπορούν να συμμετέχουν μεμονωμένα άτομα όλων των ηλικιών αλλά και οργανισμοί όπως πανεπιστήμια, φορείς παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ερευνητικά ιδρύματα  αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στόχος του προγράμματος Erasmus+ είναι να μειωθεί η ανεργία και η πρόωρη αποχώρηση  των νέων από το σχολείο ενώ προωθεί την εκπαίδευση ενηλίκων σε νέες δεξιότητες και την συνεργασία και την κινητικότητα με τις χώρες της ΕΕ. Τα αποτελέσματα του Εrasmus+  παρουσιάζονται σε εκθέσεις και στατιστικές συλλογές.


Επιστρέφοντας πριν λίγες μέρες από ένα πρόγραμμα Erasmus+ συνειδητοποίησα ότι πέντε μέρες ήταν αρκετές για να αναθεωρήσω κάποια πράγματα. Μπορεί η προσαρμογή να είναι δύσκολη αλλά στο τέλος φεύγεις δυνατός, ελεύθερος, τολμηρός και γεμάτος εφόδια.  

Μήπως ήρθε η στιγμή να πάρεις κι εσύ μέρος σε ένα πρόγραμμα Erasmus; Τόλμησε το!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *