pexels-photo-769525

ΣΑΛΟΝΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Οι κομμωτές ομορφαίνουν τον κόσμο, αλλάζουν προς το καλύτερο την ψυχολογία ανδρών και γυναικών δημιουργώντας όμορφα μαλλιά αναδεικνύοντας τα δυνατά χαρακτηριστικά κάθε προσώπου. Πάντα εργάζονται με ευγένεια, χαμόγελο, με ενθουσιασμό και πάθος παρόλη την πίεση ή τις πολλές ώρες εργασίες. Η ικανοποίηση,  η αγάπη αλλά και η αποδοχή του κόσμου τους  δίνει δύναμη και τροφή για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Δεν είναι όλα ρόδινα στη βιομηχανία της ομορφιάς. Αντιμετωπίζουν και μια άσχημη πλευρά συνεχούς κινδύνου όπως οικονομικά, συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα.  Ένας  στους  δέκα κομμωτές  θα υποφέρει κάποια στιγμή από προβλήματα υγείας που σχετίζονται άμεσα με το επάγγελμά τους.  Μπορεί οι τεχνικές και οι μηχανικές εργασίες  να φαίνονται εύκολες αλλά η δουλειά των κομμωτών  δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουν μια δύσκολη πορεία σταδιοδρομίας, που στην πραγματικότητα σε όλη την πορεία έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα είτε με το σώμα είτε με το μυαλό. Το να μην είσαι σε καλή κατάσταση υγείας, (ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά) θα επηρεάσει την εργασία και τις σχέσεις με τους συνεργάτες και τους  πελάτες τους.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, το βάρος τους και οι θέσεις χεριών είναι πολύ σημαντικά για την καλή κατάσταση υγείας των χεριών και του αυχένα. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορούν  να προκαλέσουν σοβαρό πόνο και προβλήματα όπως φλεγμονές στα χέρια, τους ώμους και τον αυχένα και γενικά να αυξήσουν τον κίνδυνο μυοσκελετικών διαταραχών.

Είστε ένας από αυτούς; Υπάρχουν λύσεις όπως στο να εξασκηθείτε να εργάζεστε με το αριστερό και το δεξί σας χέρι για να ξεκουράζετε και να ισορροπήσετε το σώμα. Να μην στέκεστε στην ίδια θέση για περισσότερο από τριάντα λεπτά χωρίς να περπατάτε. Μπορείτε να κρατάτε τη σπονδυλική στήλη σε πιο όρθια στάση και πιο σωστή για να αποφύγετε τραυματισμούς. Ανατομικά παπούτσια μπορούν να σας δώσουν επιπλέον στήριξη στα πόδια και στη μέση μας. Με αθλητική άσκηση θα μειώσετε τον πόνο και θα βελτιώσετε τη δύναμη στα χέρια σας. Υπάρχουν πολλές φυσικές τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πίνετε πολύ νερό και πάρτε βιταμίνες. Τέλος, προσφέρετε στον εαυτό σας συχνά μασάζ. 

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την κόπωση. Όπου είναι δυνατόν, πρέπει να κάθεστε για εργασίες κατά προτίμηση με ρυθμιζόμενο ή εργονομικά σχεδιασμένο σκαμπό ή καρέκλα. Τα καθίσματα για τους πελάτες πρέπει να είναι ρυθμιζόμενα ώστε να προσαρμόζετε το ύψος για να έχετε σωστή στάση σώματος. Μην αμελείτε να κάνετε διαλείμματα ξεκούρασης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους Υγιείς Κανόνες Εργασίας για να εργάζεστε με ασφαλή και υγιή τρόπο.

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν πάνω από 100 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα ομορφιάς. Καθημερινά οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε χημικές ουσίες σε βαφές μαλλιών, θεραπείες κερατίνης, περμανάντ κ.α. Η έκθεση σε μικρές ποσότητες μπορεί να είναι αβλαβής, αλλά οι κίνδυνοι για την υγεία μπορούν να αποδοθούν άμεσα στις επιβαρυντικές επιπτώσεις της συνεπούς χημικής έκθεσης. Πρέπει να εκπαιδευτείτε στον τρόπο χρήσης των εργαλείων και των προϊόντων και να ενημερωθείτε για τυχόν πιθανούς κινδύνους.

Οι κίνδυνοι για την υγεία δεν είναι πάντοτε ορατοί αλλά μπορεί να είναι σοβαροί.
Η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες έχει συνδεθεί με ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού όπως το άσθμα. Επίσης  μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους και σε ορισμένες μελέτες εμφάνισαν κάποιες μορφές καρκίνου. Οι αναπνευστικές επιπλοκές αποδίδονται στην αμμωνία της βαφής των μαλλιών και στη φορμαλδεΰδη που βρίσκονται σε θεραπείες κερατίνης. Πάνω από το 50% των κομμωτών έχουν ταλαιπωρηθεί από δερματίτιδες χεριών λόγω συχνής έκθεσης σε ερεθιστικές χημικές ουσίες, λευκαντικό, στο λατέξ, σε σαμπουάν και μαλακτικά που δεν έχουν ισορροπημένο pH.

Η πιο αποτελεσματική λύση για την τοξικότητα στον αέρα είναι ο σωστός αερισμός. Το καλύτερο είναι να επενδύσετε και να εγκαταστήσετε σύστημα εξαερισμού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιτύχει δύο πράγματα, να φιλτράρετε τον αέρα που κυκλοφορεί αλλά και να εισάγετε καθαρό αέρα.

Δεν  είναι δύσκολο να αναπτύξεις και να εξασκήσεις νέους τρόπους, κάποιοι το κάνουν ήδη ως επαγγελματίες. Πρέπει απλώς να ξεκινήσεις με μια πιο ολιστική προσέγγιση. Επιλέξτε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Αν δεν μπορείτε να μετατρέψετε το σαλόνι ομορφιάς σας σε ένα πράσινο σαλόνι ομορφιάς τότε απλά υιοθετήστε την ιδέα να συλλέγετε και να ανακυκλώνετε μαλλιά και σωληνάρια βαφών πέρα από τα χαρτιά, τα πλαστικά και τα γυαλιά. Στο εξωτερικό, γίνονται σπουδαία πράγματα στη βιομηχανία για ένα καλύτερο υγιές σύστημα στο χώρο της ομορφιάς. Η βιομηχανία πρέπει να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια σας ώστε να μην βλάπτεστε  καθόλου και εσείς πρέπει να φροντίζετε τη δική σας υγεία και ασφάλεια και να μην θέτετε σε κίνδυνο συνεργάτες, προσωπικό και πελάτες. Πολλές λύσεις που προτείνονται κατά διαστήματα από σωματεία επαγγελματιών ή οργανώσεις κρίνονται ως πρόβλημα για την βιομηχανία και απορρίπτονται. 

Το θετικό είναι ότι κάποιες εταιρείες έχουν φιλικά για το περιβάλλον προϊόντα, προτιμήστε τα και τηρήστε τους κανόνες για υγιή και ασφαλή εργασία.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *