pexels-photo-1035676

AΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ

Η ανάλυση των μαλλιών είναι σημαντικό στοιχείο της συμβουλευτικής υπηρεσίας μέσα στο κομμωτήριο τόσο για την πελάτισσα όσο και για τον ίδιο τον κομμωτή. Η διάγνωση της κατάστασης των μαλλιών αλλά και του δέρματος μπορεί να εκτιμηθεί με την όραση, την αφή ή την όσφρηση άλλα μπορεί να γίνει και με ακρίβεια με κάποια ειδικά τεστ ανάλυσης μαλλιών και δέρματος για να διαπιστωθεί η ποιότητα της τρίχας, να αποτρέψουμε πιθανόν αλλεργικές αντιδράσεις κλπ.  

Τα μαλλιά καταπονούνται κατά το χτένισμα από την καθημερινή χρήση μηχανικών εργαλείων θερμότητας, το λάθος βούρτσισμα-ξεμπέρδεμα, από την  έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, το χλώριο και το θαλασσινό νερό. Επίσης τα μαλλιά καταπονούνται από τις τεχνικές εργασίες όπως οι βαφές μαλλιών και προϊόντα αποχρωματισμού όχι μόνο από την συχνή χρήση αλλά και  από λάθος τρόπο εφαρμογής τους. Θα καταλάβουμε ότι έχει επιβαρυνθεί η τρίχα από την τραχιά υφή, την ψαλίδα, από το θαμπό χρώμα και βέβαια όταν τα μαλλιά θα είναι ατίθασα, θα φριζάρουν και θα μπερδεύονται εύκολα.

Μάθετε το πρόβλημα και δώστε λύση για να έχετε υγιή μαλλιά.

Τεστ Ελαστικότητας


Η ελαστικότητα της τρίχας προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό την αντοχή του φλοιού της τρίχας. Όσο πιο ελαστική είναι μια τρίχα τόσο πιο υγιής είναι. Για να εκτιμήσετε την ελαστικότητα των μαλλιών, πιάστε μια λεπτή τούφα μαλλιών ή μία τρίχα με τα δυο δάκτυλα και τεντώστε την. Το τεστ ελαστικότητας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν τα μαλλιά έχουν ανάγκη από κάποια ειδική περιποίηση πριν από μια τεχνική εργασία. Η υγιής τρίχα θα μακρύνει κατά το 1/3 περίπου του μήκους της και όταν την αφήσετε θα επιστρέψει στο αρχικό της μήκος. Η ταλαιπωρημένη τρίχα θα επιστρέψει μόνο κατά 50% ή και λιγότερο, τότε είναι δομικά αδύναμη τρίχα και χρειάζεται ενδυνάμωση με πρωτεΐνη. Η ξηρή και εύθραυστη τρίχα είναι πολύ πιθανό να σπάσει. Πώς να επαναφέρετε την ελαστικότητα των μαλλιών σας; Η χρήση θερμότητας βλάπτει πραγματικά την ελαστικότητα των μαλλιών. Κάντε μασάζ στα μαλλιά σας με κάποιο θεραπευτικό έλαιο ή εφαρμόστε θεραπείες ενυδάτωσης, μιας και από αυτά τα μαλλιά λείπει υγρασία αλλά και θεραπείες αναδόμησης.

Τεστ Πορώδους


Ο βαθμός πορώδους μιας τρίχας είναι το μέτρο της ικανότητάς της να απορροφά οποιαδήποτε υγρασία. Η κατεστραμμένη τρίχα έχει  πολύ υψηλό πορώδες με ανοιχτό περιτρίχιο που δεν προστατεύει τον φλοιό της τρίχας. Μια τέτοια τρίχα είναι θαμπή, ξηρή και εύθραυστη. Τα κατεστραμμένα και πολύ πορώδη μαλλιά πρέπει να κουρεύονται πριν από μια τεχνική εργασία. Μερικές φορές, ο βαθμός πορώδους μπορεί να ποικίλλει στην ίδια τρίχα και αυτό είναι πολύ συνηθισμένο σε μαλλιά με λιπαρές ρίζες και ξηρές άκρες. Πάρτε μία λεπτή τούφα μαλλιών και βυθίστε την σε ένα μπολ με νερό. Τα υγιή μαλλιά θα επιπλεύσουν πράγμα που σημαίνει ότι έχουν πολύ χαμηλό πορώδες. Απορροφάνε δύσκολα οποιαδήποτε υγρασία. Πολλές φορές χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε θερμότητα ή ειδικά προϊόντα για να ανοίξετε το περιτρίχιο. Τέτοια μαλλιά είναι και τα υαλώδης μαλλιά. Τα μαλλιά που θα πέσουν λίγο μέσα στο νερό, έστω μέχρι την μέση, έχουν μικρό/μεσαίο πορώδες πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάνε υγρασία όμως θεωρούνται και αυτά υγιή μαλλιά. Τα εύθραυστα/κατεστραμμένα μαλλιά θα βυθιστούν εντελώς, τότε έχουμε να κάνουμε με υψηλό πορώδες.

Πολλές φορές μπορείτε να καταλάβετε πόσο πορώδες είναι τα μαλλιά όταν τα στεγνώνετε επειδή στεγνώνουν πολύ πιο αργά στα σημεία που υπάρχει το πορώδες. Ένας άλλος τρόπος για να δούμε το πορώδες των μαλλιών είναι με την αφή. Mε το ένα χέρι πάρτε μια λεπτή τούφα μαλλιών και κρατήστε την από τις άκρες. Πιάνοντάς την τώρα με τον αντίχειρα και το δείκτη του άλλου χεριού, γλιστρήστε τα δάκτυλα σας και εκτιμήστε πόσο τραχιά ή λεία είναι τα μαλλιά για να μπορέσετε να προσφέρετε τις κατάλληλες υπηρεσίες μέσα στο κομμωτήριο. Λεία και υαλώδης τρίχα (το περιτρίχιο είναι συμπαγές, σκληρό, μεγάλης αντοχής σε οποιαδήποτε τεχνική εργασία). Ελαφρώς τραχιά τρίχα (αυτό συνήθως χαρακτηρίζει τα υγιή, κανονικά μαλλιά). Τραχιά, ξηρή και εύθραυστη τρίχα (ένδειξη κατεστραμμένων μαλλιών με πιθανή αιτία την υπερβολική χημική δράση. Χρησιμοποιήστε επαγγελματικές θεραπείες  ή κουρέψτε τα κατεστραμμένα μέρη).

Τεστ Αλλεργικής Αντίδρασης (ΤΑΑ)


Πριν από τη χρήση κάθε χημικού προϊόντος θα πρέπει να διενεργείται ένα αλλεργικό τεστ. Αυτό το τεστ αποτελεί σημαντικό μέτρο προφύλαξης από αλλεργικές αντιδράσεις και πρέπει να πραγματοποιείται 24 με 48 ώρες πριν τη χρήση του προϊόντος σε καθαρή επιφάνεια δέρματος στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα ή πίσω από το αυτί. Καθαρίστε την περιοχή με οινόπνευμα και εφαρμόστε μικρή ποσότητα βαφής απλώνοντας με μπατονέτα ένα λεπτό στρώμα. Αφήστε το προϊόν για 30 λεπτά και ξεβγάλτε προσεκτικά με χλιαρό νερό. Αν παρουσιαστεί οποιαδήποτε αντίδραση κατά τη διάρκεια της δράσης θα πρέπει να ξεβγάλετε αμέσως την περιοχή και να μην προχωρήσετε σε εφαρμογή της βαφής ακόμα και αν εκδηλωθούν αλλεργικά φαινόμενα εντος 48 ωρών. Τα πρώτα αλλεργικά φαινόμενα είναι η ερυθρότητα, ο κνησμός, το τσούξιμο και οι φουσκάλες.

Εξέταση/Δοκιμή θυλακίων                                                                                                                                           

Εάν η εποχιακή τριχόπτωση έχει τελειώσει αλλά δεν σταματάνε να πέφτουν τα μαλλιά και είναι γενικά υγιή πρέπει  να ελέγξετε τις ρίζες. Τραβήξτε μια τρίχα μαλλιών ή απλά πάρτε τρίχες από την βούρτσα σας αλλά φροντίστε η ρίζα να είναι ολόκληρη και να μην είναι μία σπασμένη τρίχα. Εξετάστε το θύλακα της τρίχας. Η κανονική άκρη της ρίζας πρέπει να έχει σχήμα βολβού για να καταλάβετε ότι τα μαλλιά  είναι υγιή. Εάν είναι αδύνατη ή χωρίς καθόλου σχήμα βολβού, τα μαλλιά  είναι αδύναμα και χρειάζονται άμεσα φροντίδα.

Τεστ Μη Συμβατότητας/Τεστ Μεταλλικών Αλάτων


Πολλές φορές τα προϊόντα χρώματος αφήνουν στα μαλλιά κατάλοιπα μεταλλικών αλάτων. Τα χημικά αυτά κατάλοιπα όταν υποστούν την επίδραση του οξυζενέ ή ανάλογου προϊόντος μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο χρώμα, να έχουμε ανεπιθύμητες αποχρώσεις ή και σπάσιμο μαλλιών. Συχνά, πελάτισσες δεν αναφέρουν  τι προϊόν έχουν προηγουμένως χρησιμοποιήσει. Και αν πρόκειται για ένα διορθωτικό χρώματος με μεταλλικά άλατα που έχει κάνει καλά τη δουλειά του, είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό.
Αν όμως έχετε κάποια υποψία ότι ένα τέτοιο προϊόν έχει χρησιμοποιηθεί και ότι υπάρχουν ακόμη κατάλοιπα στα μαλλιά, μπορείτε να πραγματοποιήσετε το παρακάτω τεστ: Αναμίξτε 40ml οξυζενέ 20ο(6%) με 2ml αμμωνία. Κόψτε λίγες τρίχες από την «ύποπτη» περιοχή του κεφαλιού και στερεώστε τις μαζί σε ένα λαστιχάκι. Βάλτε τις τρίχες μέσα στο μίγμα και περιμένετε 20 έως 30 λεπτά. Αν οι τρίχες αλλάξουν χρώμα ή αν σχηματιστούν φυσαλίδες ή αν το διάλυμα ζεσταθεί  μην προχωρήσετε σε καμιά τεχνική εργασία που απαιτεί χρήση οξυζενέ.

Τεστ Διαμέτρου


Οι τρίχες από άποψη φυσικής κατάστασης, διακρίνονται σε τρίχες πλούσιες σε θείο (S) και τρίχες πλούσιες σε σίδηρο (Fe). Άρα τα μαλλιά, ποιοτικά, χωρίζονται σε δύο βασικά είδη: α)τα θειούχα και β)τα σιδηρούχα. Θειούχα: Αυτά τα μαλλιά διακρίνονται από τους ανοιχτούς πόρους και από το χρώμα το οποίο είναι θαμπό (ματ). Είναι λεπτά, μαλακά, έχουν συνήθως την τάση να λιπαίνουν ή να βαραίνουν αλλά  δουλεύονται εύκολα σε όλες τις φάσεις των τεχνικών εργασιών. Είναι  μαλλιά από το 6 έως το 10, της Διεθνής κλίμακας αποχρώσεων Δ.Κ.Α.  Σιδηρούχα: Τα μαλλιά αυτά δουλεύονται πολύ δύσκολα, χρειάζονται συχνά περισσότερο χρόνο για ν’ αντιδράσουν σε μια τεχνική εργασία.  Διακρίνονται από το πάχος, το βάρος και την γυαλάδα τους(στιλπνότητα). Είναι μαλλιά από το 1 έως το 5, της Διεθνής κλίμακας αποχρώσεων Δ.Κ.Α.  Η εκτίμηση της διαμέτρου της τρίχας είναι λοιπόν πολύ χρήσιμη για τη σωστή περιποίησή της ή πριν από τεχνικές εργασίες.  Η εκτίμηση της διαμέτρου της τρίχας μπορεί να γίνει εμπειρικά, για μεγαλύτερη όμως ακρίβεια, είναι καλό να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό μετρητή στον οποίο θα τοποθετήσετε μια τρίχα στην κατάλληλη θέση του οργάνου και θα διαβάσετε την κλίμακα που θα σας δώσει ακριβώς την διάμετρο της τρίχας.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *