pexels-photo-3068690

ΚΕΡΑΤΙΝΗ

Θεωρητικά τα προϊόντα εμπλουτισμένα με κερατίνη έχουν την ιδιότητα να κάνουν τα μαλλιά υγιή άρα να έχεις δυνατά-ανθεκτικά μαλλιά. Θεωρείς ότι είναι ακόμη ένας μύθος;

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Λοιπόν, η κερατίνη είναι μια ινώδης πρωτεΐνη (προστατευτική) που παρέχει τη δομή για τα ανθρώπινα μαλλιά, τα νύχια και τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος (επιδερμικό στρώμα) καθώς και για τα φτερά σε πουλιά και για τα κέρατα, τις οπλές, το μαλλί, τα νύχια σε αλκές, άλογα κ.α.

Επειδή έχω ακούσει διάφορα για το τι είναι κερατίνη, μάθε το σωστό, δηλαδή ότι η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποτελείται από αλυσίδες αμινοξέων που περιέχουν βιταμίνες , ιχνοστοιχεία, θείο και ειδικά κυστεΐνη. Αυτές οι αλυσίδες είναι υπεύθυνες για τη διάμετρο και την ποιότητα των μαλλιών. Υπολείμματα κυστεΐνης συνδέονται ομοιοπολικά μέσω δισουλφιδικών δεσμών σχηματίζοντας κυστίνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μεγάλη σταθερότητα της κερατίνης.

Η κερατίνη είναι εντελώς αδιάλυτη σε κρύο ή ζεστό νερό και είναι το κύριο στοιχείο που συνθέτει τα μαλλιά μας, δηλαδή τα μαλλιά αποτελούνται από πρωτεΐνες κερατίνης που συσσωρεύονται σε μικροΐνες. Όπως και τα κέρατα ζώων αποτελούνται από πυκνές ίνες κερατίνης. Επίσης, η κερατίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και όχι μόνο. Ένα κύτταρο της επιδερμίδας που παράγει κερατίνη σχηματίζεται στη βασική επιδερμική στιβάδα, πάνω από το χόριο, διαιρείται για να παράγει περισσότερα κερατινοκύτταρα και τελικά μεταναστεύει καταλήγοντας στα εξωτερικά προστατευτικά στρώματα του δέρματος.  Κερατινοκύτταρο είναι ένα επιδερμικό κύτταρο το οποίο παράγει κερατίνη και συγκεντρώνεται σε αλληλένδετες αλυσίδες με την μορφή ελικοειδών νημάτιων και παράγουν δύναμη και σκληρότητα.

Ας δούμε τώρα και πως λειτουργούν οι θεραπείες κερατίνης αφού εξηγήσαμε κάποια πράγματα για την κερατίνη. Όταν το εξωτερικό στρώμα της κερατίνης καταστραφεί, τότε επηρεάζονται τα νέα κύτταρα που δεν προστατεύονται με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη δημιουργώντας ξηρά, εύθραυστα μαλλιά με  τραχιά υφή και ανοιχτά τα λέπια της επιδερμίδας (περιτρίχιο).

Η κερατίνη χρησιμοποιείται για να διορθώσει βλάβες της επιδερμίδας της τρίχας. Μια θεραπεία κερατίνης δεν αλλάζει τους δισουλφιδικούς δεσμούς των μαλλιών αλλά προσφέρει μια θεραπεία που διαρκεί περίπου τρεις μήνες, ανάλογα με την υφή των μαλλιών.

Μια θεραπεία κερατίνης δημιουργεί μία ασπίδα στους παράγοντες που προκαλούν βλάβες όπως η θερμότητα και η υγρασία. Μπορεί κάλλιστα να είναι μια εξαιρετική θεραπεία για πελάτισσες που έχουν υγιή μαλλιά απλά θέλουν να μειώσουν το φριζάρισμα ή να τα ενισχύσουν κυρίως όσες χρησιμοποιούν καθημερινά θερμικά μηχανικά εργαλεία.

Πλέον υπάρχει διαφορά στην ισιωτική με κερατίνη και στην θεραπεία κερατίνης. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον τύπο της θεραπείας κερατίνης διότι δεν θεωρούνται όλες οι θεραπείες ίδιες. Οι πρώτες «θεραπείες κερατίνης» που κυκλοφόρησαν στα κομμωτήρια περιείχαν υψηλά επίπεδα φορμαλδεΰδης. Πλέον οι επαγγελματίες κομμωτές έχουν να επιλέξουν μέσα από μία αρκετά μεγάλη γκάμα θεραπειών κερατίνης ακόμα και φυτικές θεραπείες κερατίνης για ακόμα πιο υγιή και λαμπερά μαλλιά.

Η διαδικασία σε όλες τις θεραπείες είναι σχεδόν ίδια, κλειδώνοντας το αποτέλεσμα κάνοντας κάποια περάσματα με πρέσα. Οι χρόνοι παραμονής των προϊόντων θεραπείας κερατίνης διαφέρουν ανάλογα την ποιότητα και την υφή των μαλλιών και βέβαια το είδος της θεραπείας.

Προϊόντα όπως σαμπουάν, μαλακτική κρέμα, μάσκα και λάδι κερατίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συντήρηση μιας θεραπείας κερατίνης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλες τις γυναίκες κι ας μην  έχουν κάνει θεραπεία κερατίνης σε κομμωτήριο. Θα δώσουν μία λάμψη στα θαμπά μαλλιά και θα τα ενισχύσουν από τυχόν μικρές βλάβες που έχουν δημιουργηθεί από μηχανικές εργασίες. Σε πολλές περιπτώσεις διορθώνονται μαλλιά που έχουν υποστεί βλάβες από τεχνικές εργασίες. Αναζήτησε κι εσύ επαγγελματικά, καινοτόμα προϊόντα κερατίνης και δώσε στα μαλλιά σου ξανά την ζωντάνια και την λάμψη.

Μετά από όλη αυτή την ανάλυση πιστεύεις ακόμα ότι είναι μύθος;

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *